El dia 11 de març es van visitar 2 empreses productores de plantes aromàtiques i medicinals (PAM) a Girona (Catalunya), com a part de les realitzacions previstes en l’acció 4, per intercanviar experiències entre formadors i actors econòmics.

Al matí es va visitar Aldrufeu Associats – Espai Can Mir, un viver de plantes aromàtiques i altres ornamentals, que complementa la producció de dilluns a divendres, amb activitats de divulgació de naturalesa els caps de setmana. Ens van atendre el Joan Canal, responsable de l’Espai Can Mir, i l’Anna Aldrufeu, responsable dels vivers Aldrufeu Associats.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Espai-Can-Mir-red-1024x505.jpg
Parterres amb aromàtiques per a realització de tallers a Espai Can Mir

A Espai Can Mir tenen un espai on realitzar tallers i formacions tècniques, i han posat parterres amb plantacions d’hortícoles i algunes aromàtiques. L’objectiu és el de divulgar els canvis culturals, els beneficis de les plantes i la presa de consciència. Transmetre responsabilitat i coneixement a les noves generacions. Realitzen tallers dirigits a alumnes de formació professional i als escolars.

Espai Can Mir, Aldrufeu Associats i El Jardí de las Lilas han estat les empreses visitades, 
de les que s'han analitzat les necessitats formatives

Els tallers són de microjardinería, de decoració amb plantes, centres nadalencs, degustacions, etc. També realitzen activitats in-situ per a persones amb discapacitat, mitjançant taules amb hortícoles i aromàtiques. D’altra banda, també ofereixen activitats de responsabilitat social per a empreses i tallers per a mestres d’escoles. Comenten que, en general, la planta aromàtica va millor per treballar en els tallers. Així tenen un taller que realitzen al viver: plantes per als 5 sentits, on disposen d’una col·lecció de diferents espècies. Així doncs, Espai Can Mir serveix per donar sentit a la part productiva.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Alfrufeu-associats-copia-1024x576.jpg
Instal·lacions de multiplicació de planta aromàtica en Aldrufeu Associats

Vivers Aldrufeu Associats multiplica plantes ornamentals, a partir de plantes mare i plantes produïdes in vitro, sobretot per a les espècies que presenten problemes. També produeixen safates especialitzades per a jardineria vertical, sistema que funciona molt bé amb aromàtiques. Estan especialitzats sobretot en falgueres encara que tenen una àmplia col·lecció d’aromàtiques. Els seus principals clients són productors de PAM i vivers que produeixen planta a contenidor.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es jardin-lilas-destilacion-copia-1024x576.jpg
Equips de destil·lació de El Jardí de les Liles

A la tarda, els socis de FoRuO van visitar El Jardí de les Liles (Les Filles de el Sol), liderada per l’Ana Gayoso, productora de plantes aromàtiques i elaboradora de hidrolats per a cosmètica. Ella, amb l’ajut de la seva parella, realitzen cultiu ecològic seguint pautes de permacultura. Conreen lavanda (tenen una col·lecció de diferents varietats franceses de Lavandula angustifolia), perpètua (Helichrysum italicum) i roses antigues (Rosa gallica, R. centifolia, etc.). També realitzen recol·lecció de romaní al bosc i xiprer en jardins. Disposen d’un alambí de coure de 500 l i un més petit d’acer inoxidable. El principal producte que obtenen és hidrolat, encara que també tenen una petita producció d’oli essencial. Disposen d’un obrador de cosmètica.

D’ambdues empreses es van analitzar les seves necessitats formatives i van proposar idees útils per possibles mòduls a implementar en el futur, que formaran part de l’informe E.4.2.1 Aspectes pràctics de capacitació en producció i transformació de PAM i petits fruits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *